okt08

De vlakke beitel

Na eerdere nieuwsbrieven met informatie over de hamer en de puntbeitel, dit keer aandacht voor de vlakke beitel. Te gebruiken voor rand- en oppervlaktebewerking. De snijbreedte varieert. En ook hier worden weer verschillende termen gebruikt, afhankelijk van de snijbreedte.
mrt27

Puntijzer / puntbeitel / spitsbeitel

Drie namen voor één soort gereedschap.
feb04

Hamer, vuistje of klopper

In eerdere blogs heb ik aandacht besteed aan allerlei verschillende steensoorten. Voor het beeldhouwen is, naast de steen, een ander onderdeel essentieel: het gereedschap.
nov26

Steensoort belicht: Muschelkalk

Vele miljoenen jaren geleden waren grote delen van centraal Europa bedekt door een grote ondiepe zee: de Muschelkalk-zee.
nov01

Steensoort belicht: zandsteen

Zandsteen, daar kon ik deze zomer niet omheen. Kloster Frenswegen, waar ik een zomerweek beeldhouwen gaf, ligt vlak bij Bad Bentheim. Jawel, van de beroemde Bentheimer zandsteen.
nov01

Steensoort belicht: Franse kalksteen

Kalksteen ontstaat uit afzettingen van schelpen en andere kleine skeletten van zeedieren. Het is een  verzamelbegrip voor vele steensoorten met verschillende hardheden.
nov01

Steensoort belicht: travertijn

Je zou bijna kunnen spreken van een rage, zoveel cursisten zijn er op dit moment aan het werk in rode travertijn. Een mooie steen, maar lastig door de gelaagdheid en omdat de hardheid varieert. Hieronder wat achtergrondinformatie over dit materiaal, met lekker veel plaatjes.
okt31

Steensoort belicht: serpentijn

In de cursus is serpentijn altijd een zeer geliefde steensoort. Het is niet al te hard, makkelijk te bewerken en mooi te polijsten.
okt31

Steensoort belicht: Anröchter grünstein

Deze keer aandacht voor een steensoort met een wat lastige naam: Anröchter grünstein, door ‘de oude garde’ ook nog wel Dolomiet genoemd. Dat schept verwarring, want de steen komt niet uit de Dolomieten in ItalIë maar, ja ja, uit Anrochte in Duitsland.
okt31

Steensoort belicht: albast

Zoals beschreven in mijn nieuwsbrief, wil ik graag aandacht besteden aan dat mooie materiaal waar wij als steenbeeldhouwers mee werken. 

De wereld van steen is veelomvattender dan je denkt en ik blijf nieuwe dingen ontdekken. Dit keer aandacht voor de steensoort albast. En wat blijkt, na raadpleging van Wikepedia, er zijn twee verschillende soorten albast.

okt31

Steensoort belicht: marmer

Een van de bekendste steensoorten is toch wel marmer. Een verzamelbegrip voor vele verschillende varianten, in allerlei kleuren. 

okt31

Steensoort belicht: hardsteen

Zoals beschreven in mijn nieuwsbrief, wil ik graag aandacht besteden aan dat mooie materiaal waar wij als steenbeeldhouwers mee werken. Te beginnen met hardsteen, mijn favoriet.

logo