Zoals beschreven in mijn nieuwsbrief, wil ik graag aandacht besteden aan dat mooie materiaal waar wij als steenbeeldhouwers mee werken.
De wereld van steen is veelomvattender dan je denkt ...
Deze keer aandacht voor een steensoort met een wat lastige naam: Anröchter grünstein, door ‘de oude garde’ ook nog wel Dolomiet genoemd. Dat schept verwarring, want de steen komt niet uit de Dolomi...
In de cursus is serpentijn altijd een zeer geliefde steensoort. Het is niet al te hard, makkelijk te bewerken en mooi te polijsten.
En er zijn allerlei varianten in hardheid en kleur beschikba...
Je zou bijna kunnen spreken van een rage, zoveel cursisten zijn er op dit moment aan het werk in rode travertijn. Een mooie steen, maar lastig door de gelaagdheid en omdat de hardheid varieert. Hie...
Kalksteen ontstaat uit afzettingen van schelpen en andere kleine skeletten van zeedieren. Het is een verzamelbegrip voor vele steensoorten met verschillende hardheden.
Hoe dieper in de a...
Zandsteen, daar kon ik deze zomer niet omheen. Kloster Frenswegen, waar ik een zomerweek beeldhouwen gaf, ligt vlak bij Bad Bentheim. Jawel, van de beroemde Bentheimer zandsteen.
In het klooster...
Vele miljoenen jaren geleden waren grote delen van centraal Europa bedekt door een grote ondiepe zee: de Muschelkalk-zee.
Ongewervelde dieren, zoals mosselen, slakken en andere schelpachtigen, w...
Een van de bekendste steensoorten is toch wel marmer. Een verzamelbegrip voor vele verschillende varianten, in allerlei kleuren.
Het is een metamorf (omzettings) gesteente: de basis is...
Zoals beschreven in mijn nieuwsbrief, wil ik graag aandacht besteden aan dat mooie materiaal waar wij als steenbeeldhouwers mee werken. Te beginnen met hardsteen, mijn favoriet.
Hardsteen is e...