Skip to main content

De Drie Gratiën

Uit: nieuwsbrief maart 2024

De Drie Gratiën is een geliefd onderwerp in de kunst, al eeuwenlang. Op allerlei manieren en in allerlei vormen is dit onderwerp vormgegeven. In dit blog een toelichting hierop, met allerlei voorbeelden uit de kunstgeschiedenis.

En daar voeg ik nu, op mijn manier, nog een uitwerking aan toe.

Nieuw beeld: De Drie Gratiën

2401a
Een hedendaagse, abstracte verbeelding van het thema ‘De Drie Gratiën’. Ontstaan uit drie kleine boorkolommen van Iers hardsteen die al jaren in mijn atelier stonden te verstoffen.

2401start
Maar eerst hieronder wat meer over het onderwerp.

De Gratiën waren drie zussen uit de Griekse en Romeinse mythologie. In de Griekse mythologie de dochters van Zeus en Eurynome in de Romeinse van Bacchus en Venus. Hun namen zijn ontleend aan een positieve eigenschap: Eufrosyne (vreugde/lieflijkheid), Thalia (opgewektheid/overvloed) en Agaia (pracht/schoonheid).

De Gratiën inspireren de mensheid tot talent en creativiteit en zijn zelf ook een geliefd onderwerp in de kunst. Meestal worden ze zo afgebeeld dat ze met hun drieën naar elkaar toe staan met de armen over elkaars schouders. In dit blog een aantal beroemde voorbeelden (in chronologie van de tijd), een kleine selectie uit een grote keuze. Uiteraard besteed ik hier ook aandacht aan de beeldhouwkunst.

Er is al een Griekse weergave bekend van rond 560 v. Chr, een reliëf van het eiland Paros

1280px Relief Kharites Glyptothek Munich500

 

Romeins fresco van de drie Gratiën 

Romeins fresco van de drie Gratien500

 

 

Een van bekendste uitvoering in de schilderkunst is van Rafaël Santi uit 1505 

Raffael 500

 

Een van de bekendste uitvoeringen in de beeldhouwkunst is het neoklassiek werk van Antonio Canova uit 1814 

800px Canova Three Graces500

 

Maar er zijn ook in de modernere tijd nog vaak interpretaties gemaakt. Bijvoorbeeld door Ossip Zadkine, gemaakt in 1950. 

ZadkineOssip500

Dit beeld werd in 1964 geplaatst bij een klein stadspark in Apeldoorn. Daar bleef het staan tot in 2008 een aantal vandalen het beeld van de sokkel trokken. Toen werd de tijd rijp geacht het kostbare beeld te beveiligen. De Drie Gratiën staat sindsdien in de binnentuin van museum CODA, filmhuis Gigant en het kunstencentrum Markant.

Op de plaats waar het beeld eerder in de publieke ruimte stond, werd in 2008 een nieuw beeld geplaatst: Trittai van de Apeldoornse kunstenaar Hieke Luik (1958). Het is ook geïnspireerd op het mythologische verhaal van De Drie Gratiën.

hieke luik trittai 500

 

Tja, en waarom is dit zo’n geliefd onderwerp om te verbeelden. De drie godinnen staan symbool voor de mooie dingen van het leven, een dankbaar onderwerp. Maar ze bieden kunstenaars ook de kans de schoonheid van het vrouwelijk lichaam te verbeelden, iets van alle tijden.

Inspiratie voor mij was de combinatie van drie bevallige figuren, in verschillende poses. Om binnen de beperking van de kleine stenen toch de suggestie van beweging te creëren. En dat de drie losse delen elkaar beïnvloeden en samen een eenheid vormen. 

2401b

 

 


Laatste artikelen

De Drie Gratiën

2024-03-15 15:53:09

Lantaarnconsoles in Utrecht

2024-01-25 13:53:28

Expositie cursus beeldhouwen

2024-01-24 13:22:54