Skip to main content

Het oude Egypte

Uit: nieuwsbrief april 2023

In mijn miniserie over oude kunst die mij inspireert mag de oud-Egyptische kunst natuurlijk niet ontbreken. Wat mij vooral aanspreekt is de eenvoud van de vormen en de stilering, maar ook de rust die de beelden uitstralen. En natuurlijk het grote vakmanschap waarmee ze gemaakt zijn.

Wat van die invloed zie je bijvoorbeeld terug in mijn beeld ‘Binnenruimte’ (hieronder).

beeld fdr egypte nwe

Drieduizend jaar lang floreerde het Egyptische rijk aan de Nijl. De Egyptenaren bouwden piramides, schreven in hiërogliefen en maakten monumentale beelden. In drieduizend jaar veranderde de stijl nauwelijks. De kunst die de oude Egyptenaren creëerden was bedoeld om de tijd te trotseren. Dat is gelukt, kunnen we nu wel zeggen.  

egypte1

Egyptische kunst is altijd functioneel en heeft meestal een religieuze betekenis. Kunstvoorwerpen zorgen voor een verbinding tussen de wereld en de goden, of tussen het leven en de dood. Veel beelden werden gemaakt met afbeeldingen van goden, die meestal kenmerken van dieren hebben. Ze werden meegegeven in de graven van de farao’s. 

egypte2

De kunstenaars zelf zijn meestal anoniem, zonder artistieke vrijheid, en de kunst zelf is collectief. Ook het uitbeelden van de figuren was vastgelegd.

Er zijn vele boeken over geschreven. Ik beperk me hier tot deze korte introductie.

egypte3

egypte4

De foto’s heb ik gemaakt in het ’Neues Museum Berlin’


Laatste artikelen

De Drie Gratiën

2024-03-15 15:53:09

Lantaarnconsoles in Utrecht

2024-01-25 13:53:28

Expositie cursus beeldhouwen

2024-01-24 13:22:54