Skip to main content

Azteken en Maya's

Uit: nieuwsbrief januari 2023

De oude tempelcomplexen van de Maya's en Azteken blijven mij bekoren. De robuuste en monumentale uitstraling, de maatvoering en het ritme van de gebouwen. En zo sluipen er ook invloeden in mijn beelden. Dat zie je bijvoorbeeld goed bij het beeld ‘Monumentum Novum’ (hieronder).
Met daaronder de Piramide van Kukulcan in Chichén Itzá, in de 9e eeuw gebouwd door de Maya's.

tempel fdrbeeld

Azteken

Het Azteekse rijk bevond zich in centraal Mexico. Het regeerde een groot deel van de regio vanaf 1300 tot de Spanjaarden in 1519 arriveerden.
De hoofdstad van het Azteekse rijk was Tenochtitlan. Op het hoogtepunt van haar macht had de stad waarschijnlijk een bevolking van 200.000 mensen. In het centrum van de stad was een groot tempelcomplex met piramides en een paleis voor de koning.

aztec tempel

De Azteken was ook een heel kunstzinnig volk. In hun kunst verheerlijkten ze hun goden. Het zijn beelden die voor mij nog steeds een grote aantrekkingskracht hebben.

aztec beelden

Maya's

De Maya-beschaving begon al in 2000 voor Christus en bleef gedurende meer dan 3000 jaar sterk aanwezig in Meso-Amerika totdat de Spanjaarden arriveerden in 1519 na Christus.
De Maya's zijn tegenwoordig misschien het best bekend om hun vele piramides. Ze bouwden piramides voor hun goden die honderden meters hoog boven de jungle uittorenden. De Maya's waren de enige Amerikaanse beschaving die een geavanceerde schrijftaal ontwikkelden. Ze blonken ook uit in wiskunde, kunst, architectuur en astronomie.

De vele terracotta vaasjes en figuurtjes geven aan dat de Maya's een van de meest verfijnde en ontwikkelde technieken in de wereld hadden.
maya beelden

 


Laatste artikelen

De Drie Gratiën

2024-03-15 15:53:09

Lantaarnconsoles in Utrecht

2024-01-25 13:53:28

Expositie cursus beeldhouwen

2024-01-24 13:22:54