Skip to main content

Eduardo Chillida

Uit: nieuwsbrief januari 2021
De Spaans-Baskische beeldhouwer Eduardo Chillida (1924 – 2002) behoort tot de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw. Zijn monumentale, abstracte beelden voor de openbare ruimte vind je verspreid over vele steden in de hele wereld.
Hij maakte vaak sculpturen voor een specifieke plek. In zijn geboortestad San Sebastian staan bijvoorbeeld enkele beelden langs de kust. Het grootste en bekendste beeld is ‘Windkam’, dat bestaat uit drie beelden van cortenstaal. Het zijn een soort klauwachtige vormen die uit de rotsen langs de kust steken.

chillidakust web

Zijn werk is heel divers, met een heel eigen, herkenbare beeldtaal. Hij werkt met steen, klei, cortenstaal en beton. Maar maakt ook mooi 2-dimensionaal werk. Jaloersmakend, als ik er zo over nadenk.

chillida div web

Ik ben al meer dan 20 jaar fan, waarom? Zijn ruimtelijk werk, waarin alles met elkaar samenhangt. Het gebruik van binnenruimte, doorkijken, overgangen van ruimtes in elkaar. Het is dynamisch, maar niet onrustig. En straalt kracht uit. Zijn grote stalen beelden zijn indrukwekkend, alsof een reus ze in vorm getrokken/gebogen heeft. 

In 2018 zijn een aantal grote werken van Chillida tentoongesteld in de beeldentuin van het Rijksmuseum.

chillidarijks3

chillidarijks1
chillidarijks2

Voorlopig kunnen we nog niet op reis. Maar mocht de gelegenheid er weer zijn, dan staat hoog op mijn eigen wensenlijstje een bezoek aan Museum Chillida Leku, in Hernani, dicht bij San Sebastian (www.museochillidaleku.com). Het bestaat uit een museumruimte en een beeldenpark, door Chillida zelf opgebouwd vanaf de 80’er jaren. Het museum is een hele tijd dicht geweest, maar voor zover ik weet heropend in 2019.

En dan natuurlijk ook genieten van de kust, de mooie omgeving en de musea in San Sebastian en Bilbao. Wat een hoopvol vooruitzicht.  

metalocus chillida leku web

chillidabetonweb


Laatste artikelen

De Drie Gratiën

2024-03-15 15:53:09

Lantaarnconsoles in Utrecht

2024-01-25 13:53:28

Expositie cursus beeldhouwen

2024-01-24 13:22:54