Skip to main content

Andy Goldsworthy

Uit: nieuwsbrief november 2020
Andy Goldsworthy is een Engelse beeldhouwer en ‘land-art’ kunstenaar die prachtige foto’s maakt van zijn werk.
 

Goldsworthy iepenblad 500jpgGele iepenbladeren gelegd over een rotsblok, laag water, 1991
Foto's komen uit boek ‘Steen’ – Andy Goldsworthy

Tijdens de lockdown in april kreeg ik het verzoek van ‘Special Arts’ om een bijdrage aan het digitale bulletin te leveren, onder andere over een kunstenaar die je inspireert, met daarbij een opdracht voor mensen om thuis mee aan de slag te kunnen. De combinatie was snel gemaakt. (Zie ook nieuws van mei 2020)

Goldsworthy1 500
Voor Andy Goldsworthy is de natuur zijn materiaal: stenen, bladeren, takjes, ijspegels, sneeuw, klei, enz. Vaak gevonden op de plek waar hij het kunstwerk maakt.

Met het gevonden materiaal maakt hij stapelingen, paadjes, muurtjes, patronen, noem maar op. Zijn werken zijn vaak vergankelijk. De foto’s die hij maakt, zijn soms het enige wat overblijft. Hij werkt veel met ritme en herhaling. En met structuren die ontstaan omdat al die natuurlijke vormen net even anders zijn. Ik heb een paar fotoboeken van zijn werk, daar kan ik altijd erg blij van worden.
fotocollage500
Werken met gevonden materiaal, met wat in je omgeving voor handen is, doe ik zelf ook graag. Op een andere manier, dat wel. Een voorbeeld hiervan is onderstaand beeld: Ritmisch reliëf 2.

ritmischrelief2 500

Ontstaan uit reststukjes marmer. Ruw gebroken stukken steen, en zeker marmer, vind ik vaak erg mooi. Het marmer uit dit beeld heeft een grove krisallijn met mooie schittering, in witte en grijze tinten. Gecombineerd met hardsteen en metaal. Je kunt dit beeld ophangen of neerzetten.


Film ‘Leaning Into The Wind’

In 2018 is er een bioscoopfilm gemaakt over Andy Goldsworthy. In de trailer krijg je een mooie indruk van zijn werk. https://www.youtube.com/watch?v=4RRpTFOMS88

filmgoldsworthy500


Laatste artikelen

De Drie Gratiën

2024-03-15 15:53:09

Lantaarnconsoles in Utrecht

2024-01-25 13:53:28

Expositie cursus beeldhouwen

2024-01-24 13:22:54