Skip to main content

Noguchi: "Sculpture as space"

Uit: nieuwsbrief september 2020

In mijn nieuwsbrieven besteed ik ook altijd aandacht aan een beeldhouw gerelateerd onderwerp ‘ter lering en vermaak’. Deze informatie publiceer ik vervolgens ook in dit blog.
De komende nieuwsbrieven ga ik kort wat schrijven over beeldhouwers die wat mij betreft eens extra onder jullie aandacht mogen komen.

Te beginnen met Isamo Noguchi (1904-1988), een Japans Amerikaans beeldhouwer, wereldberoemd, maar toch weer niet altijd bekend bij het grote publiek. Een zeer veelzijdig kunstenaar: naast een grote collectie beelden, maakte hij ook ontwerpen voor tuinen, meubels, lampen en danstheater.

Noguchi museum

Abstract werk, van groot en ruig tot klein en verfijnd. En altijd heel eigenzinnig, niet in één stijl te vangen. Maar met grote kennis van het materiaal en veel ruimte voor experiment.

noguchi beelden kl

Ook hield hij zich bezig met het ontwerpen en maken van ruimtes, waarin kunst, tuinen en architectuur samen komen. Als een soort ‘totaalervaring’.

noguchi space

In 2019 was ik op vakantie in New York en heb daar ‘The Isamu Noguchi Garden Museum’ bezocht. Een voormalige garage in Long Island City/Queens, waar Noguchi jarenlang heeft gewerkt. Gevestigd aan het water, gunstig voor het transport van al dat grote werk. Later is zijn werkruimte, op eigen initiatief, omgebouwd tot museum. En daar is naast een mooie tuin ook een grote collectie beelden te zien. Heel indrukwekkend vond ik het.noguchi tuin kl


Laatste artikelen

De Drie Gratiën

2024-03-15 15:53:09

Lantaarnconsoles in Utrecht

2024-01-25 13:53:28

Expositie cursus beeldhouwen

2024-01-24 13:22:54